25 Temmuz 2016 Pazartesi

19/20- GÜNCEL MOBİL UYGULAMALAR- ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK UYGULAMALARI

EVERNOTE


Evernote bir not alma uygulamasıdır. Not alınan bilgiler Evernote yazılımına ait sunucularda saklandığı sadece bilgisayarınızdan değil aynı zamanda internete girebildiğiniz herhangi bir ortamdan notlarınıza ulaşabilmektesiniz. Evernote için belirli bir not alma stili olmadığı için webcamınızdan çektiğiniz bir fotoğrafa el yazınızla not almanız mümkün.

Evernote Nedir?
Evernote nedir diyenler için Evernote bir not alma yazılımıdır diyebiliriz. Evernote ile aldığınız notların biçimi yalnızca metin notu olmak zorunda değil. Mürekkep notu seçeneğiyle el yazınızla not alma veya  webcam’ den resim çekip resim olarak not eklemesi yapılabiliyor.
Kilit nokta eklediğiniz notlara her yerden ulaşabiliyor olmanız. Eklediğiniz notlar Evernote sunucularında saklanıyor.
Evernote Kullanımı
Öncelikle sitede bir hesap oluşturuyorsunuz ve artık herhangi bir yerden eklediğiniz bir nota herhangi bir yerden ulaşabiliyorsunuz.
Evernote’ un yazılımının yanında Android ve iOs için mobil uygulamaları var ve çok popüler. Oldukça kullanışlı bir not alma uygulaması. Mobil uygulamalarında ses kaydı ile not ekmek te çok kullanışlı bir özellik.
Evernote resim olarak eklediğiniz notlarda ki resim içi yazıları okuyabiliyormuş sanırım ve resmin içinde geçen herhangi bir kelimeyi arattığınızda bu not karşınıza çıkıyor. Bir restorantın kartını, ders programınızı, bir afiş, iş ilanının resmini çekip notlarınıza katabilirsiniz. Böylelikle bu notlara etiket ekleyerek, etiketler üzerinden arama yapabildiğimiz gibi, resim içinde ki kelimeleri aratarak da ilgili notu  bulabiliyoruz.
Eğer bir tabletiniz varsa el yazınızla ve kaleminizle not alabiliyorsunuz yukarıda dediğim mürekkep notu özelliğiyle.
Evernote ile aldığınız notlara ister yalnızca web sitesi üzerinden, isterseniz  Evernote kurduğunuz bir bilgisayara hesap bilgilerinizi girerek, isterseniz de web tarayıcınıza kurduğunuz eklenti üzerinden ulaşım yapabiliyorsunuz. Evernote’a herhangi bir yerden eklediğiniz içerik Evernote sunucularına gittiğinden hesabınızı her açtığınız yerden notlar senkronize oluyor ve her yerden tüm notlarınıza ulaşmış oluyorsunuz.
Evernote programı Linux ve Symbian hariç hemen her platformda çalışıyor. Not almaya cep telefonlarınızdan hatta twitter üzerinden dahi devam edebiliyorsunuz.
Program sizden açılışta hesap oluşturmanızı isteyecek.
Evernote’u daha verimli kullanmak için:

DROPBOX

Dropbox, şu sıralar adından sıkça söz ettiren, alanındaki gelişmelere ve iyileştirmelere paralel olarak kendini yenileyen bir program. Son zamanların en kayda değer ve pratik teknolojisi bulut depolama (cloud computing)’ nın en güzel kullanımlarından biri.

Dropbox’ı en basit haliyle, bir dosya paylaşım platformu olarak tanımlayabiliriz. Yıllardır resim, müzik, döküman ya da sık kullandığımız diğer birçok dosyayı içinde depoladığımız flash diskin son ve en gelişmiş halidir Dropbox. Flash diskten  farkıysa  yanımızda taşımamızı ve unutmuş olma ihtimalinde kaygılanmamızı gerektirmez sadece bu uygulamadan faydalanabilmek için tek şart; online olmak.
Uygulamayı kullanabilmek için öncelikle dropbox.com’a girip bir hesap oluşturmak ve sonrasında da uygun yazılımı indirip bilgisayarımıza kurmak gerekiyor.Dropbox uygulaması bulut hesabımızdaki dosyalarımıza ve bilgilerimize aynı anda birden fazla cihazdan ulaşabilme imkanı sağlıyor. 2GB’ye kadar ücretsiz depolama alanı sunan Dropbox, istenildiğinde belli ücretler karşılığında kapasitesini 8GB’ye kadar arttırabiliyor. Bilgisayar dünyası ile mobil dünyanın da desteklediği, Windows, Linux, Mac ve Mobil için ücretsiz olan bu uygulama üzerine hazırlanan Dropbox tanıtım videosu : 
Dropbox, akıllı telefonlardan ve tabletlerden kullanıldığında verimini daha çok hissettiriyor. Mobil üzerinden kullanıldığında başlangıçtaki 2GB’lik boş alana ek olarak 500 MB’lik ‘Camera Uploads’ adında bir alan daha ekleniyor.
Ayrıca Dropbox’ta kapasite artırmanın ücretsiz ve keyifli bir yolu daha var: Kullanıma davet ettiğimiz her arkadaşımız için ekstra 250 MB yer kazanıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Dropbox’un pazarlama müdürü Anna Chiristina Douglas, kendi blogu üzerinden depolama hacminin genişleyeceğini duyurdu.
                             ITUNES U NEDIR?

iTunes U. Ödev teslimi, entegre edilmiş not defteri ve kişisel tartışmalar özellikleriyle sınıfınızı düzenlemenin sorunsuz bir yolu. Dersleri sunmanın, ödevlere not vermenin ve bağlantıda kalmanın ne kadar kolay olduğunu görün. Üstelik tümünü iPad’de yapabilirsiniz.
iTunes U ile Tam Öğrenme Modeli

iTunes U ile kendi derslerinizi hazırlayarak, sınıfınızda iPad’in tüm potansiyelinden yararlanabilirsiniz. Bugün, yüzlerce üniversite ve lisenin kullandığı bu uygulama ile hazırladığınız derslerinizi öğrencilerinize sunabilirsiniz. Bu güçlü uygulama sayesinde tüm ders kaynakları öğrencilerin parmaklarının ucunda olacak.

Öğrenciler için iTunes U Ne İfade Eder?
Uygulamaya öğrenciler tarafından bakacak olursak, iTunes U uygulamasından, görüntülü veya sesli dersleri oynatabilir ve dersle eş zamanlı olarak not alabilirler. Kitap okuyabilir ve sunumları görüntüleyebilirler. Öğrenciler, ödevlerini bir liste halinde görüntüleyebilir ve her bir ödevi tamamladıktan sonra onları işaretleyebilir. Ders videolarını izleyen bir öğrenci videonun her kısmında not alma lüksüne sahip olur. Uygulama tarafından bu notun hangi saniyede alındığı da kaydedilecektir. Daha sonra öğrenci, hangi materyalde olursa olsun(video, eKitap, Podcast) aldığı tüm notları bir pencerede izleme imkanına sahip olur.Örneğin, ders kitapları doğrudan uygulamanın içinde hazır bulunur. Öğrenciler tek bir dokunuşla ödev olarak atanan bölümleri okumaya başlayabilirler. iBooks ile alınan notlar da, uygulamada kolayca gözden geçirilebilmeleri için birleştirilir. Böylece, ödev için bir videonun belirli bir bölümünün izlenmesini gerekiyorsa, tek dokunuşla doğrudan videodaki ilgili bölüme gidilebilir. Üstelik iTunes U; belgeler, notlar, önemli noktalar ve yer işaretlerinin tüm aygıtlarda güncel kalmasını sağlar.

Öğretmenler için iTunes U Ne İfade Eder?

Bloom, tam öğrenme modelinde grupla öğretimin gerçekleştiği ortamlarda(okul) gözlenen bireysel farklılıkları okul ve toplum yararına olacak biçimde en aza indirmek için alınması gereken önlemleri açıklamaya çalışmaktadır.
Bloom’un Tam Öğrenme Kuramı’nın ana değişkenlerinden olan “öğretim hizmetinin niteliği” başlığı altında incelenen kavramlar ne kadar çok kullanılırsa tam öğrenme o oranda gerçekleşmiş olacaktır.

  • İpuçları
  • Pekiştirme
  • Öğrenci Katılımı
  • Dönüt ve Düzeltme
Eğitim dünyasına büyük katkıda bulunan Apple tarafından geliştirilen iTunes U’yu kullanarak öğretim hizmetinin niteliğini arttırmada anahtar rolü gören  ipucu, pekiştirme, öğrenci katılımı, dönüt ve düzeltme kavramlarını en üst düzeyde hayata geçirebilirsiniz.
Öğrencilerle iletişimi sağlamlaştıran iTunes U uygulaması öğretmenler tarafından düzenli oluşu ve geniş kitlelere erişilebilir olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. Aynı zamanda öğretmenler dersleri hakkında tüm materyalleri kurslarına yükleyerek öğrencinin erişimine sunar. 

iTunes U’da dersler nasıl hazırlanır?

iTunes U Course Manager’daki ekran yönergeleri, derslerinize kaynak ekleme işlemi boyunca sizi yönlendirir. Yüklediğiniz her şey Apple tarafından barındırılır ve dersi alan herkes tarafından kullanılabilir. Böylece derslerinizin bir kopyasını oluşturabilir, düzenlemeler yapabilir ve yeni bir sınıf için de kullanabilirsiniz.
Derslerin içeriği nasıl olur?

iTunes U dersleriniz, normal bir derste kullandığınız her şeyi içerir: ders programı, ev ödevleri, ara sınavlar ve daha fazlası. Dersleriniz ayrıca; kendi görüntülü ve sesli derslerinizi, İnternet, iBookstore, App Store ve iTunes Store’da bulunan içerik ve bağlantılar gibi etkileşimli öğeleri de içerebilir. Ayrıca isterseniz, iTunes U kataloğundaki 500.000 ücretsiz kaynak arasından; örneğin müzelerden, üniversitelerden ve kültür kurumlarından, sesli ve görüntülü içerikler ekleyebilirsiniz.
Kullanabileceğiniz materyaller şöyledir:
  • Ses ve görüntü
  • Sunumlar
  • Belgeler
  • PDF’ler
  • ePub biçiminde kitaplar
  • iOS uygulamaları
  • Web bağlantıları
Öğrencilerinizin dersinizi alabilmeleri için onlara, derse kayıt isteğinde bulunmalarını sağlayacak bir kod veya URL daveti göndermeniz yeterli. 
Bu özel ders dağıtımı, okulunuzun veya kurumunuzun programa kaydolup olmadığından bağımsız olarak, iTunes U’ya kaydolmuş tüm öğretmenler tarafından kullanılabilir.

iTunes U sitesi olan bir kurumda eğitim veriyorsanız, dersleriniz iTunes U’da bulunan, dünyanın en geniş ücretsiz çevrimiçi eğitim kataloğuna eklenebilir. Stanford, Yale, Oxford, UC Berkeley, MoMA ve New York Halk Kütüphanesi; ders anlatımlarını, videolarını, kitaplarını ve diğer kaynaklarını tüm dünyadaki öğrencilerle ve yaşam boyu öğrenmenin önemine inanan kişilerle paylaşan yüzlerce seçkin kurumdan yalnızca bir kaçıdır.

GRADECAM 



Günümüz teknolojisinde önemli bir yere sahip olan gradecam öğretmenler için önemli kolaylıkar sağlayan bir optik okuma programıdır. Bu program telefon yada bilgisayar kamerası ile çalışmaktadır. Cevapları işaretlenmiş formları kamera yardımıyla okutup öğrencilerin başarı  sonuçlarını elde edebiliriz.
  
      


Gradecam Ne İşe Yarar?

 Gradecam uygulamasını indirdikten sonra kolaylıkla kullanabiliriz. Bu uygulama sayesinde öğrencilerin notlarını herhangi bir ortama kolaylıkla transfer edebildiğimiz gibi sınav sonuçlarını diğer hocalarla paylaşıp değerlendirme yapma imkanı da sunmaktadır. Yine bu sonuçları velilerle de paylaşabilir iş birliği içinde olumlu dönütler alabiliriz. Ayrıca yine bu uygulama öğretmenlere zaman açısından da önemli tasarruflar sağlayacaktır.


KAYNAKLAR:
http://sosyalmedyakulubu.com.tr/sosyalmedya/dropbox-nedir-ne-ise-yarar-arastirma.html

22 Aralık 2015 Salı


Artırılmış Gerçeklik

Geleceği şekillendiren teknoloji: Artırılmış gerçeklik


Artırılmış gerçeklik (AR), fiziksel, gerçek dünyadaki içeriklerin bilgisayar tabanlı sensörler tarafından çoğaltılarak ses, video, grafik ve GPS verisine dönüştürülmesi anlamına geliyor. Artırışmış gerçekliği günümüzde daha çok Project Glass’ın sunduğu gibi bilgisayar tabanlı bir gerçeklik olarak biliyoruz. Bu kapsamda, gerçek görüntüler, çoğaltılmaktan çok değiştiriliyor, böylece gerçekliği algılama kapasitemiz artırılıyor.
Kısa bir örnek verirsek, Project Glass taktığımız zaman gökyüzüne bakıyoruz ve görüş alanımız içinde hava durumu beliriyor.
Artırılmış gerçeklik, görsel gerçeklikten (VR) farklı bir kavram. Görsel gerçeklik, gerçek dünyanın simülasyonla değiştirilmesi anlamına geliyor. AR ise gerçekliğin algılanmasını eklediği özelliklerle modifiye ediyor.
1990’larda cep telefonlarının gelişmesiyle yavaş yavaş öğrenmeye başladığımız AR, aslında her gün gerçekleştirdiğimiz bir eylem de denilebilir. Akıllı telefonunuzla bulunduğunuz ortamın fotoğrafını çekmeniz ve bu fotoğrafa kablosuz olarak elde ettiğiniz bilgiler ekleyerek çeşitli sosyal medya ağlarında paylaşmanız, aslında internete “çoğaltılmış bir gerçeklik” eklemeniz demektir.
Kısaca, cebimizdeki, elimizdeki ve gözümüzdeki ekranlarda gerçeklik sadece bir görüntü olmanın ötesine çıkacak ve bir gün ev ve ofislerimizdeki camlar, aynalar, belki de duvarlar birer AR panosuna dönüşecek.

Spacecraft 3D Evinizdeki Uzay


NASA'nın yeni uygulaması Spacecraft 3D iOS işletim sisteminden sonra şimdi Android için de piyasaya sürüldü. Hemen indirip test ettim. Belli ki NASA uzay bilimini kitlelere sevdirmek için mobil platformlarda uygulama geliştirme işini oldukça ciddiye almış.
Program telefonunuzun kamerasını kullanarak bulunduğunuz ortama 3 boyutlu uzay araçlarını getiriyor.
Kullanım için öncelikle Marker diye adlandırılan bir dosyanın çıktısını almanız gerekiyor. Bu çıktıyı aldıktan sonra tek yapmanız gereken programı çalıştırıp uzay aracınızı seçmek. Kameranızı çıktı aldığınız kağıda doğrulttuğunuzda uzay aracınız hemen önünüzde canlanıyor.
Programın güzel yanlarından bir tanesi de uzay araçlarının çeşitli fonksiyonları yerine getirebilmesi. Örneğin mars görevindeki araçlar radarını açmak kollarını oynatmak gibi ufak hareketler de yapabiliyor.Bu arada illa çıktı almanıza lüzum yok.Görüntüyü bilgisayar ekranınızda da açınca telefon oradan da algılama yapmakta.
Sonuç olarak gerçekten çok keyifli bir program öneririm.

Spacecraft 3D uygulaması, artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip.




Bu uygulamayı kullanmak için yapmanız gereken iki şey var, birincisi uygulamayı Google Play ya da App Store’dan indirmek, ikincisi ise uygulamanın çalışması için gerekli olan görselleri yazıcınızdan çıkarmak. İlgili görsellerden birinin çıktısını alıp masanızın üzerine yerleştirdiğinizde, 
Spacecraft 3D uygulaması sanal objenizi ekranınıza yansıtıyor.



Programı telefonunuza indirmek için:


ANATOMY 4D

Eğitim ve arttırılmış gerçeklik uygulamalarını birleştiren bir  uygulama olan 4D Anatomy uygulaması, insan anatomisi hakkında bilgiler veren bir android uygulamasıdır. Anotomi 4D, kullanımı kolay, erişilebilir ve gerçekten ilgi çekici
olan en karmaşık insan vücut sistemlerinin her detayını koyan ücretsiz bir uygulamadır. DAQRI  tarafından tasarlanan 4D deneyimi sayesinde derinlemesine bedensel sistemlerini keşfetmek   mümkündür.

Bu ücretsiz uygulama ve basit bir şekilde yazdırılan görüntünün sayesinde
Anatomi 4D; öğrenciler, öğretmenler, tıp uzmanları kısaca insan vücudu hakkında bilgi edinmek isteyen herkes için insan anatomisi hakkında bilgi veren interaktif bir 4D deneyimidir. Görüntü çarpıcı ve tamamen interaktiftir.
Anatomi 4D  21. yüzyıl eğitim için mükemmel bir araç yaratmak için genişletilmiş gerçeklik ve diğer son teknolojileri kullanır.
Anatomi 4D deneyimi bize organlar, iskelet, kaslar ve vücut sistemlerinin mekansal ilişkilerini ortaya koyar, insan vücudunun ve kalbin içinde bir yolculuğa çıkarır.
 DAQRI tarafından tasarlanan, Anatomi 4D uygulaması bize  şu olanakları sağlar
·  İnsan vücudu ve kalbin karmaşık yapısı hakkında ayrıntılı bir bilgi ediniriz. Örneğin, sadece iskelet, kas, ya da solunum sistemini odaklanarak çeşitli organ sistemlerini tek tek inceler.
·  Uygulamada erkek ve kadın bedeni görünümü arasında değişim yapılabilir.

· Organ veya vücudun herhangi bir parçasını yakınlaştırararak derinlemesine incelemeyi sağlar.


Android işletim sistemli tablet veya akıllı telefonunuza Google Playden öncelikle 4D Anatomy uygulamasını indirip kurun. 
Uygulamayı çalıştırıp çıktı aldığınız kağıda doğru kamerayla bakın. 


Bu şekilde Anotomy 4D size insan vücudundaki her türlü sistemi gösterecektir. Örneğin damarlar, üreme sistemi veya iskelet sistemi gibi. Ayrıca resimleri istediğimiz şekilde çıktı alarak kullanabildiğimiz için bu uygulama her yerde kullanılabilir. 
Bu şekilde Arttırılmış gerçeklik uygulamaları kullanılarak eğitsel içerikler çok daha farklı bir hal alacaktır.


İşaretçi indirme linki (vücut): http://daqri.com/content/uploads/2014/07/anatomy4D-body.jpg 



QUIVER



Derslerinizi daha etkileşimli ve heyecanlı hale getirmenizi sağlayacak bir diğer uygulamadır. Quiver, özellikle küçük yaş gruplarında 3 boyutlu düşünme becerisi kazandırmak için kullanılabilecek bir uygulamadır. 

Quiver uygulamasının web sitesinde çeşitli boyama kağıtlarını bulunuyor. Boyamalardan bir kaçı ücretsizdir. İstediğiniz boyamayı çıktı alarak, istediğiniz boya kalemi ile, istediğiniz renkte, desende, hatta üzerine yazılar da ekleyerek boyama kağıdını tamamlıyorsunuz. 

Sonunda kağıda Quiver uygulaması yüklü olan tablet ya da akıllı telefonunuzla baktığınızda, sizin eklediğiniz boya, desen ve yazılarla birlikte, resminizin 3 boyutlu hale geldiğine, adeta “canlandığına” şahit oluyorsunuz. 





BU BİLGİLERE AŞAGIDAKİ LİNKTEN ULAŞILMIŞTIR.




http://vucutvesistem.blogspot.com.tr/search?updated-max=2015-12-25T23:34:00%2B02:00&max-results=7&start=3&by-date=false

30 Haziran 2016 Perşembe

1-KONU ANLATIMI


 A- Dünya Güneş ve Ay'ın Büyüklükleri

Her gün doğudan yükselip batıdan alçalan Güneş’in şeklinin küreye benzediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Yalnızca  bazı geceler Ay’ın küreye  benzediğini defalarca gözlemlemişizdir. Ay ‘ın dünya ve güneş arasında kaldığı zaman sanki güneşin önüne geçmiş ve aynı büyüklüktelermiş gibi görünmesi olayına güneş tutulması denir. Bu olayda da rahatlıkla ayın ve güneşin şeklinin küreye benzediğini rahatlıkla gözlemleyebiliriz.


Dünyamıza güneşten daha yakın olan ay sanki güneşle aynı büyüklükteymiş gibi görünür. Aslında güneşin büyüklüğünü bir basketbol topu kadar varsayarsak Dünya’nın büyüklüğü nohut tanesi Ay’ın büyüklüğü ise toplu iğne başı kadar olur.  Ay ve Güneş’in büyüklüklerinin bize aynı gibi gelmesinin sebebi Dünya’ya olan uzaklıklarından kaynaklanmaktadır. Cisimler bizden ne kadar uzaksa o kadar küçük, yakınlaştıkça da büyük görünür. Ay Dünya’ya çok yakın Güneş Dünya’ya çok uzak olduğu için ikisini de aynı büyüklükte görmemiz mümkün olmaktadır.

       Sonuç olarak ;

  • Güneş, Dünya ve Ay’dan çok çok büyük olup Dünya’nın ısı ve ışık kaynağıdır. Şekli küreye benzer. Dünya’dan çok uzakta olduğundan Dünya’dan bakıldığında büyüklüğü Ay ile aynıymış gibi görünür..
  • Dünya, Güneş’ten küçük Ay’dan büyüktür. Şekli küreye benzer.
  •  Ay, Dünya’ya en yakın gök cismi ve Dünya’nın uydusudur. Güneş’ten ve Dünya’dan küçüktür. Şekli küreye benzer

B- Dünya'nın Katmanları


Uzaydan bakıldığında Dünya’nın genelinin mavi bir kısmının kahverengi ve yeşil olduğu gözlemlenmektedir. Bu renkler aslında Dünya’nın katmanlarının rengidir ve görmedğimiz katmanlarda bulunmaktadır.


Dünya’nın katmanlarını en dıştan içe doğru  inceleyecek olursak ;
·         Hava Küre :  Bir başka adı Atmosfer olan hava küre, Dünya’mızın etrafını saran gaz karışımından oluşmuştur. Canlıların yaşayabilmeleri için gerekli gazları barındıran hava küre aynı zamanda Dünya’yı Güneş’in zararlı ışınlarından koruyarak kalkan görevi görür. Güneş’ten gelen ısıyı tutarak Dünya’nın uygun sıcaklıkta kalmasını sağlar. Yağmur, rüzgar, kar gibi bütün meteorolojik olaylar hava kürenin yeryüzüne yakın kısımlarında gerçekleşir. Ayrıca bu bölgede canlılar için önemli olan oksijen bol miktarda bulunur. Hava kürede yerden yukarıya çıkıldıkça sıcaklık ve oksijen azalır. Bu nedenle hava kürenin üst kısımlarında yaşamak zorlaşır.
·         Su Küre : Dünya yüzeyinin yaklaşık olarak %71’i sularla kaplıdır. Su küredeki su döngüsü suyun korunması için önemli bir doğa olayıdır. Güneş enerjisinin suyu ısıtmasıyla buharlaşan su, yağmur, kar, dolu gibi yağışlarla yeniden yeryüzüne döner. Yeryüzüne ulaşan suyun bir kısmı yer altı sularına karışırken büyük bir kısmı yer üstü su kaynaklarında birikir. Su küre, yer üstü ve yer altı sularından meydana gelir. Okyanus, deniz, göl, akarsu ve buzullar yer üstü sularını oluşturur. Göl ve akarsuların, yağmur ve kar sularının toprak tarafından emilerek birikmesiyle yer altı suları oluşur. Su kürede yer alan suların bazıları, tatlı su kaynaklarını bazıları ise tuzlu su kaynaklarını oluşturur.
·         Taş Küre (Yer Kabuğu) : Günlük yaşantımızı sürdürdüğümüz, üzerinde canlıların yaşadığı Dünya’nın katı yüzeyi, taş küre katmanını oluşturur. Yer kabuğu olarak adlandırılan taş küre Dünya’nın gözlemlenen üç katmanından biridir. Dağlar, ovalar, adalar, kıtalar, deniz ve okyanus tabanları Dünya’mızın bu katmanını oluşturur. Yerkabuğu, dağların olduğu yerde kalın, okyanus diplerinde ise incedir. Yerkabuğu toprak ve çeşitli kayaçlardan oluşur. Taş küre içine inildikçe sıcaklık artar.
·         Ateş Küre (Manto) : Dünya’mızın gözlemlenemeyen katmanlarından olan ateş küre yer kabuğunun hemen altında bulunur. Bu katman çok sıcak olup büyük oranda erimiş demir, magnezyum ve kalsiyum içerir. Bu maddeler magmayı oluşturur. Sürekli hareket hâlinde olan magma yer kabuğundaki çatlaklardan ve kırıklardan lav püskürterek yeryüzüne ulaşabilir. Bunun bir sonucudur.

 C- Ay ve Hareketleri

Bir gezegen etrafında dolanan gök cismine uydu denir. Ay’da Dünya etrafında dolanan en yakın gök cismidir. Dünya’mızdan oldukça küçük olan Ay, üç farklı hareket gerçekleştirmektedir. 

Bunlar;

1- Ay’ın kendi ekseni etrafında dönme hareketi: Ay’ın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile Dünya’nın etrafında dolanma süresi aynı olduğundan Ay’ın hep aynı yüzünü görürüz. Ay, kendi ekseni etrafında dönme hareketini yaklaşık 29 günde tamamlar.
2- Ay’ın Dünya etrafında dolanma hareketi: Ay kendi ekseni etrafında dönerken aynı zamanda Dünya’nın da etrafında dolanır. Ay, Dünya etrafındaki bir tam dolanmasını yaklaşık 29 günde tamamlar.
3- Ay’ın Dünya ile birlikte Güneş’in etrafında dolanma hareketi: Bu dolanma hareketi 

Dünya’nın dolanma hareketi ile eş zamanlı olup 365 gün 6 saatte tamamlanır. Ay’ın her üç hareketi de belirli yörüngelerde gerçekleşir. Yörünge, bir gök cisminin hareketi esnasında izlediği yol anlamına gelir.  
Ay, Güneş gibi bir ışık kaynağı olmayıp Güneş’ten gelen ışığı yansıtır. Ay’ın Dünya etrafındaki dolanımı sırasında ışık alan kısmı değişir. Bu ise Ay’ın Dünya’dan farklı biçimlerde görünmesine neden olur. Ay’ın görünümündeki bu düzenli değişimlere Ay’ın evreleri denir.

Yeni Ay : Ay’ın Dünya ve Güneş arasına girdiği ve Dünya’ya bakan yüzünün ışık almadığı evredir. Güneş tutulması haricinde Ay’ın bu evresi Dünya’dan görülemez.
İlk Dördün : Ay’ın görünen yüzünün sağ tarafının aydınlandığı evredir. Yeni ay evresinden bir hafta sonra Ay, yarım daire yani “D” harfi şeklinde görülür.
Dolunay : İlk dördün evresinden yaklaşık bir hafta sonra Ay’ın görünen yüzünün tamamının görüldüğü evredir
Son Dördün : Ay’ın görünen yüzünün sol tarafının aydınlandığı evredir. Bu evrede Ay, ters “D” harfi gibi görülür. Dolunay evresinden bir hafta sonra gözlemlenir.